Influensavaccinering för riskgrupper startar den 19e november.

Vi kommer ha doser till försäljning till dig som ska ut och resa från och med oktober.

Flest TBE fall i augusti och september.

Har du inte redan vaccinerat dig, gör det!

Varma och torra 2018 var en trist sommar för fästingarna, de gömmer sig långt nere i gräset heta sommardagar och kryper fram när det är svalare. Förra året fick faktiskt fler TBE i oktober än i juli så det är inte försent för dig som ännu inte påbörjat din vaccination,, men hög tid eftersom augusti och september är de månader då flest smittas.

Uppsala är ett av Sveriges värst drabbade TBE områden, både barn och vuxna som bor här bör vara skyddade.

Enköping är tyvärr den ort i Sverige som har de flesta och allvarligaste TBE fallen, mälarområdet är tyvärr inte snällare än östkusten med andra ord:-(

TBE är ett virus och går därför inte att behandla med antibiotika, smittan sprids direkt när fästingen bitit sig fast och en tredjedel av de som insjuknat i TBE får livslånga hjärnskador.

Borrelia orsakas istället av bakterier vilket gör att den kan antibiotika behandlas, smittan sprids när fästingen suttit ett tag varför det lönar sig att plocka bort fästingen så fort du ser den. Det finns inget vaccin mot borrelia.

Ska du ut och resa i höst.

Kom förbi oss, helst 4 veckor innan så hjälper vi dig med de sprutor du behöver.

HPV vaccin

Alla flickor i skolålder erbjuds idag gratis HPV vaccination. De får vaccin med HPV typerna 6, 11, 16 och 18.

Nu finns vaccin som kombinerar de 4 HPV typerna som redan finns i äldre HPV vacciner med ytterligare 5 onkogena HPVtyper. vaccinet skyddar mot 75% av all HPV orsakad cancer.

Förutom kondylom orsakar HPV virus cancer i slemhinnorna såsom svalg, vagina, penis, anus och livmoderhals. Det är därför viktigt att både flickor och pojkar vaccineras, helst före sexualdebut för att undvika onödig smitta. Det går inte att vaccinera bort HPV virus du redan smittats av men vaccin i äldre ålder skyddar mot framtida smitta varför de som inte lever i ett fast förhållande rekommenderas vaccination även som äldre.

Regeringen överväger att inkludera även pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet. Blekingelän har som första landsting gjort så då de inte vill utsätta sina gossar för den risk en fördröjning av vaccination innebär.

Är dina söner vaccinerade?

Vi har öppnat vaccinationsmottagning i Enköping

Onsdagar och Torsdagar finns vi på vår nya mottagning i Hettemarkshuset på Vårfrugatan 2a i Enköping, precis bredvid Ryds bilglas vid resecentrum.

Här kan du precis som på vår klinik i Uppsala välja om du vill komma på dropin eller ha en bokad tid. Slut på köande även i Enköping. Bra, eller hur?!

Öppet kl 12 – 19 både onsdagar och torsdagar.

Mässling

Många ringer och undrar. Om du inte hittar någon information om hur du vaccinerats lyder de generella rekommendationerna att om du är född 1971-1981 kan du behöva boosta med en dos till eftersom endast en dos ingick i barnvaccinationsprogrammet då. Om du redan fått två doser är det inte farligt med en extra ”för säkerhets skull”.

MPR vaccinationen startades 1982 och från 1985 har nästan alla 2 doser och behöver därför inte vaccineras.

Är du född på 60-talet och är osäker om du haft mässling kan det vara bra med vaccination. Du behöver då två doser.

Är du född tidigare är det osannolikt att du inte haft mässling och du behöver därför inte vaccineras.

Ska du resa i Europa är det viktigt att se över din vaccination då europa inte längre är mässlingfritt enligt WHO.

Student i stan?

Vi ger dig 10%studentrabatt på alla våra vaccinationer.

För mycket VAB?

Är du förälder och funderar på om och när dina barn ska få vattkoppor?

Du vet väl att det finns vaccin mot detta vilket besparar barnen komplikationerna som kan komma med kopporna och er en lång VAB, extra viktigt om ni bokat semesterresa eftersom man inte får gå ombord på flygplanet med pågående vattkoppor.

Har ni frågor om er vaccination?

Välkommen in, att fråga är alltid gratis.

Caisa och Anna

Följ oss på Facebook