Sista april äter vi sill och sjunger vårsånger istället för att vaccinera.

Stängt 30 april och 1 maj.

Nu har fästingarna vaknat.

Har du inte redan vaccinerat dig, gör det!

Uppsala är ett av Sveriges värst drabbade TBE områden, både barn och vuxna som bor här bör vara skyddade. Enköping är tyvärr den ort i Sverige som har flest TBE fall så mälarområdet är inte snällare än östkusten.

Fästingarna vaknar när det är 5 plusgrader och håller sig vakna ända till vintern kommit tillbaka. Flest TBE fall är det mellan juli till oktober med topp i augusti och september. Fästingarna tycker inte om varm och torr sommar så 2018 var det faktiskt fler TBE fall i oktober än i Juli.

Årets första TBE fall kom redan i mars och ganska oroväckande i Gävleborg som tidigare inte haft TBE spridning.

Det tar ca 6 veckor från att du tagit första vaccination till du uppnått ett bra skydd.

TBE är ett virus och går därför inte att behandla med antibiotika, smittan sprids direkt när fästingen bitit sig fast och en tredjedel av de som insjuknat i TBE får livslånga hjärnskador.

Borrelia är istället orsakat av bakterier vilket gör att den kan antibiotika behandlas, smittan sprids när fästingen suttit ett tag varför det lönar sig att plocka bort fästingen så fort du ser den. Det finns inget vaccin mot borrelia.

HPV vaccin

Alla flickor i skolålder erbjuds idag gratis HPV vaccination. De får Gardasil med HPV typerna 6, 11, 16 och 18.

Nu finns Gardasil9 som kombinerar de 4 HPV typerna som redan finns i Gardasil med ytterligare 5 onkogena HPVtyper. Gardasil9 skyddar mot 75% av all HPV orsakad cancer.

Förutom kondylom orsakar HPV virus cancer i slemhinnorna såsom svalg, vagina, penis, anus och livmoderhals. Det är därför viktigt att både flickor och pojkar vaccineras, helst före sexualdebut för att undvika onödig smitta. Det går inte att vaccinera bort HPV virus du redan smittats av men vaccin i äldre ålder skyddar mot framtida smitta varför de som inte lever i ett fast förhållande rekommenderas vaccination även som äldre.

Regeringen överväger att inkludera även pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet. Blekingelän har som första landsting gjort så då de inte vill utsätta sina gossar för den risk en fördröjning av vaccination innebär.

Är dina söner vaccinerade?

Vi har öppnat vaccinationsmottagning i Enköping

Onsdagar och Torsdagar finns vi på vår nya mottagning i Hettemarkshuset på Vårfrugatan 2a i Enköping, precis bredvid Ryds bilglas vid resecentrum.

Här kan du precis som på vår klinik i Uppsala välja om du vill komma på dropin eller ha en bokad tid. Slut på köande även i Enköping. Bra, eller hur?!

Öppet kl 12 – 19 både onsdagar och torsdagar.

Mässling

Många ringer och undrar. Om du inte hittar någon information om hur du vaccinerats lyder de generella rekommendationerna att om du är född 1971-1981 kan du behöva boosta med en dos till eftersom endast en dos ingick i barnvaccinationsprogrammet då. Om du redan fått två doser är det inte farligt med en extra ”för säkerhets skull”.

MPR vaccinationen startades 1982 och från 1985 har nästan alla 2 doser och behöver därför inte vaccineras.

Är du född på 60talet och är osäker om du haft mässling kan det vara bra med vaccination. Du behöver då två doser.

Är du född tidigare är det osannolikt att du inte haft mässling och du behöver därför inte vaccineras.

Ska du resa i Europa är det viktigt att se över din vaccination då det pågår mässlingutbrott lite här och där. Hittills i år är Grekland värst drabbat med över 1000 smittade.

Ska du ut och resa?

Kom in och berätta så hjälper vi dig med dina vaccinationer. Vi håller oss uppdaterade om vad du behöver till ditt resmål.

Det är bra om du kommer minst en månad före din resa, speciellt som vissa vacciner behövs ges med 4 veckors mellanrum.

Student i stan?

Vi ger dig 10%studentrabatt på alla våra vaccinationer.

För mycket VAB?

Är du förälder och funderar på om och när dina barn ska få vattkoppor?

Du vet väl att det finns vaccin mot detta vilket besparar barnen komplikationerna som kan komma med kopporna och er en lång VAB, extra viktigt om ni bokat semesterresa eftersom man inte får gå ombord på flygplanet med pågående vattkoppor.

Har ni frågor om er vaccination?

Välkommen in, att fråga är alltid gratis.

Caisa och Anna

Följ oss på Facebook