Gratis influensavaccination för pensionärer och riskgrupper.

Ska du resa bort i vinter?

Det här kan vara bra att tänka på.

Heptait B räknas i dag som grundvaccination tillsammans med Stelkramp, Mässling och Polio. Ta med din vaccinationshistorik så kan vi kontrollera om du behöver komplettera med något.

Hepatit A sprids via maten och finns överallt utom i Västeuropa, USA, Nya Zeeland och Australien. Om du inte redan vaccinerats mot Hepatit B behöver du Twinrix. 2 doser med 4 veckors mellanrum. Kom senast en månad före resa för att hinna med din vaccination.

Många länder innebär risk för turistdiarré orsakat av Etec. Mot Etec finns idag inget registrerat vaccin men Koleravaccinet Dukoral har visat sig skydda bra, drick-vaccin som tas senast 2 veckor före resa. Särskilt viktigt till länder som till exempel Indien, Egypten och Tanzania.

Vissa länder i Afrika och Sydamerika kräver intyg för Gulafebernvaccination. Vi fixar detta till dig.

Stannar du borta lite längre kan du behöva skydd mot Tyfoid och Japansk Encefalit.

Vi följer reserådets rekommendationer. Kom förbi och fråga så hjälper vi dig.

HPV vaccin

Alla flickor i skolålder erbjuds idag gratis HPV vaccination. Från och med i år erbjuds de Gardasil9, ett välbeprövat vaccin som skyddar mot 75% av all HPV orsakad cancer.

HPV orsakar förutom cancer i slemhinnorna (svalg, vagina, penis, anus och livmoderhals) även kondylom. Det är därför viktigt att både flickor och pojkar vaccineras, helst före sexualdebut för att undvika onödig smitta. Det går inte att vaccinera bort HPV virus du redan smittats av men vaccin i vuxen ålder skyddar mot framtida smitta varför de som inte lever i ett fast förhållande rekommenderas vaccination även som äldre.

Pojkar födda 2009 och framåt kommer inkluderas i barnvaccinationsprogammet från och med 2020, någon catch up för äldre gossar är idag inte bestämd.

Är dina söner vaccinerade?

Mässling

Många ringer och undrar. Om du inte hittar någon information om hur du vaccinerats lyder de generella rekommendationerna att om du är född 1971-1981 kan du behöva boosta med en dos till eftersom endast en dos ingick i barnvaccinationsprogrammet då. Om du redan fått två doser är det inte farligt med en extra ”för säkerhets skull”.

MPR vaccinationen startades 1982 och från 1985 har nästan alla 2 doser och behöver därför inte vaccineras.

Är du född på 60-talet och är osäker om du haft mässling är det vara bra att vaccineras. Du behöver då två doser.

Är du född tidigare är det osannolikt att du inte haft mässling och du behöver därför inte vaccineras.

Ska du resa i Europa är det viktigt att se över din vaccination då Europa inte längre är mässlingfritt enligt WHO.

Student i stan?

Vi ger dig 10% studentrabatt på alla våra vaccinationer.

Tycker du att vattkoppor är något som dina barn ”ska ha”?

Tänk om.

Vattkoppsvaccination görs redan i många delar av världen, det är ett väl beprövat och säkert vaccin.

Förutom lidande för barnet och VAB för dig eliminerar vattkoppsvaccination även risken för bältros med 80%. Du behöver dessutom inte vara rädd för att sjukdomen kommer lagom till semesterresan och förbjuder er att gå ombord på flygplanet.

Det är ju inte så tokigt.

Har ni frågor om er vaccination?

Välkommen in, att fråga är alltid gratis.

Caisa och Anna

Följ oss på Facebook