Vi utför både PCR och antikroppstest för Covid-19.

PCR test

Ett PCR-test behövs för att resa till många länder idag och vi utfärdar ett sk “Corona-pass”, dvs ett reseintyg som ger dig tillåtelse att komma in i landet. Reglerna för inresa varierar mellan olika länder så det är viktigt att följa just ditt resmåls rekommendationer.

Vår provtagning görs just för att utfärda reseintyg och vi utför bara provtagning på symtomfria kunder.

Provet tas med en pinne i näsan och visar om du har en pågående Covid-19 -infektion.

Testet kostar 1900kr inklusive reseintyg samt intyg att provet gjorts på certifierat lab.

För att genomföra ett PCR-test bokar du tid via vår hemsida. För att boka test går du in på “övrig vaccination”  i vårt bokningssystem. Där hittar du Test Covid-19.

Inför PCR-provtagningen är det viktigt att du tar med dig ditt pass (behövs för intyget). Provet behöver tas före kl. 15 mån-tor och före kl. 14 på fredagar, du får svaret och intyget ca kl. 18 dagen efter.

Ingen provtagning på lördagar.

Vi har inte möjlighet att utföra testet på vår mottagning i Enköping.

 

Antikroppstest

Tas som stick i fingret och visar om du har haft Corona. Positiva antikroppar ger viss immunitet mot corona men  hur länge immuniteten varar är inte känt i dag.

För att antikropparna (sk IgM och IgG) som visar om du haft Covid-19 ska synas behöver du vara helt symtomfri i två veckor innan testet. Testet har hög säkerhet och är godkänt av folkhälsomyndigheten.

Vi är inte subventionerade av landstinget, därför kostar varje antikroppstest 750kr.

 

För att genomföra ett antikroppstest bokar du tid via vår hemsida. För att boka test går du in på “övrig vaccination”  i vårt bokningssystem. Där hittar du Test Covid-19.

 

Vi har Shingrix, supervaccinet mot Bältros som äntligen kommit till Sverige.

98% av Sveriges befolkning har haft vattkoppor som barn, alla dessa kan få bältros då viruset ligger latent och blommar upp som bältros senare i livet.

25% av oss får faktiskt bältros och några av oss får långvariga och ibland allvarliga komplikationer till sjukdomen.

Idag finns två sorters vaccin; Shingrix och Zostavax. Vi har båda.

Kom in så berättar vi mer.

Hur skyddar vi dig och oss själva mot Corona?

Hos oss kan du boka tid för din vaccination. Då slipper du sitta tillsammans med andra i ett väntrum. Vi är noga med att sprita kontaktytor och vi går självklart inte till jobbet om vi inte är helt friska. Vaccination är möjlig hos oss även som riskgrupp med andra ord.

På grund av rådande omständigheter ber vi om visad hänsyn mot oss och våra kunder. Vänta med vaccinationen om du känner dig sjuk eller har förkylningssymtom. Medföljande syskon eller vänner ber vi vänta utanför för att minska antalet kunder i vårt väntrum.

Det finns inte något vaccin mot Corona än men tillhör du en riskgrupp är det klokt att skydda sig genom att vaccinera sig mot pneumokockutlöst lunginflammation. Lunginflammationer kommer tyvärr ofta som en följd av virusutlöst sjukdom och pneumokocker kan ge allvarlig sjukdom.
Det finns två vacciner; Prevenar 13 skyddar mot lunginflammation, den kostar 750kr och kan tas av personer i alla åldrar. Pneumovax skyddar i ca 5 år och kan ej fyllas på, den skyddar inte mot lunginflammation men hjälper mot de följdsjukdomar en lunginflammation kan ge. Detta vaccin är gratis för riskgrupper.

Årets influensavaccination startar den 3e november.

TBE

Fästingarna är vakna så länge temperaturen är över 5 +grader. TBE säsongen är nästan hela året med andra ord med flest fall i augusti till oktober.

Har du inte påbörjat din vaccination är det hög tid nu med andra ord.

HPV vaccin

Alla flickor i skolålder erbjuds idag gratis HPV vaccination. Från och med 2019 erbjuds de Gardasil 9, ett välbeprövat vaccin som skyddar mot 75% av all HPV orsakad cancer.

HPV orsakar förutom cancer i slemhinnorna (svalg, vagina, penis, anus och livmoderhals) även kondylom. Det är därför viktigt att både flickor och pojkar vaccineras, helst före sexualdebut för att undvika onödig smitta. Det går inte att vaccinera bort HPV virus du redan smittats av men vaccin i vuxen ålder skyddar mot framtida smitta varför de som inte lever i ett fast förhållande rekommenderas vaccination även som äldre.

Pojkar födda 2009 och framåt kommer inkluderas i barnvaccinationsprogrammet från och med 2020, någon catch up för äldre gossar är idag inte bestämd.

Du som förälder ansvarar för dina söners vaccination om de är födda innan 2009. Vi berättar gärna mer.

Student i stan?

Vi ger dig 10% studentrabatt på alla våra vaccinationer.

Tycker du att vattkoppor är något som dina barn “ska ha”?

Tänk om.

Vattkoppsvaccination görs redan i många delar av världen, det är ett väl beprövat och säkert vaccin.

Förutom lidande för barnet och VAB för dig eliminerar vattkoppsvaccination även risken för bältros med 80%. Du behöver dessutom inte vara rädd för att sjukdomen kommer lagom till semesterresan och förbjuder er att gå ombord på flygplanet.

Det är ju inte så tokigt.

Har ni frågor om er vaccination?

Välkommen in, att fråga är alltid gratis.

Caisa och Anna

Följ oss på Facebook