Nu kan alla som är gravid i v 16 och framåt komma och vaccineras kostnadsfritt mot Kikhosta. Vaccinet som vi använder heter Triaxis och innehåller förutom kikhosta även skydd mot stelkramp och difteri.

WHO har rekommenderat vaccination mot kikhosta under många år och flera länder har också gjort så. Det är med andra ord inget nytt och obeprövat att vaccineras som gravid mot kikhosta.

Kikhosta är farligast för de minsta barnen och de smittas ofta via föräldrarna. Genom att mamman vaccineras efter v 16 kan antikroppar från vaccinationen passera vidare till bebisen som då fått sin första vaccination redan i magen. Detta skyddar bebisen under sina första månader då hens immunförsvar inte är tillräckligt utvecklat för att tillgodogöra sig eget vaccin.

I många länder vaccineras även den andra föräldern samt mor och far föräldrar som kanske kommer vara nära under de första månaderna. Vill du vaccinera vuxna familjemedlemmar kostar vaccinet 400kr. Barn är vaccinerade i barnvaccinationsprogrammet så du behöver inte vara orolig att syskonen smittar bebisen med kikhosta.

Du kan läsa mer om vaccination mot kikhosta under graviditeten här.